Имотният пазар в София се диктува от новото строителство. Покупките на

...
Имотният пазар в София се диктува от новото строителство. Покупките на
Коментари Харесай

Цените на апартаментите в София кротват за дълго

Имотният пазар в София се диктува от новото строителство. Покупките на строящи се жилища са 90% от всички сделки за първите три месеца от годината. Причините за засиления интерес са по-ниските цени в сравнение с тези в напреднал стадий на създаване. Освен това вложителите оферират на купувачите комфортни схеми на заплащане - с дребна начална вноска и доплащане при завършване на постройката. Това демонстрира анализът на " Бългериън пропъртис ".  " Сградите ново строителство в столицата се радват на доста мощен интерес, който даже ще надвиши този от предходните години, когато този вид покупко-продажби са били 60-70% ", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията. 

2019 година е почнала със междинна цена на жилищата в София от 1080 евро/кв. м при 1085 евро/кв. м през последното тримесечие на 2018 година Брокерите разясняват, че повишаването е достигнало своя пик в края на 2017 година и началото на 2018 година Това охлади интензивността на купувачите и цените последователно се укротиха. Навлизаме в интервал на задържане на постоянни равнища с леки съмнения - едно плато, в което ще останем в идващите 1-2 години ", предвижда Стойкова.

В момента междинната последна покупна цена на жилищата в София е 90 960 евро при около 91 550 евро за 2018 година, сочи анализът.

Все повече купувачи се насочват към квартали, в които увеличеното предложение потиска цените. Квартал  " Витоша " продължава да е шлагер, само че на второ място изненадващо застава " Банишора " - поради близостта му до центъра и наличните предложения, разясняват брокерите. Високо е търсенето и в жк " Люлин 2 ". Там е и единствената сега постройка с акт 16, където се продава на цени 650-700 евро/кв. м. " Кръстова вада ", " Манастирски ливади " и  " Младост 4 " също са във фокуса на купувачите. 

Половината от  покупко-продажбите през интервала са за двустайни жилища. Следват тристайните с дял 42%, като ползата към тях пораства. Неслучайно междинната повърхност на купено жилище е 89 кв. м – това е нарастване с към 10 кв. м по отношение на последните месеци на 2018 г. 

 

НА ПАРТЕРА

" Има засилен интерес към затворени комплекси със лични паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих. Прави усещане, че купувачите са склонни на компромис и купуват жилища на сутерен или първи етаж, когато са в здания или комплекси с следен достъп, защото в множеството случаи те са на по-ниски цени ", разясняват брокерите. 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР